top of page

Jos sitä nyt onnistaisi. Mä törmäsin tutun kautta ratsuponioriin, sellaseen aika mahdottoman suloseen Omppuun. Sillä oli valkonen iso läsi (vai onko se jo valkopää) ja ruskee, talven jäljiltä vähän pörrössä vielä oleva karva. Vihdoin ja viimein sain sovittua tapaamisajan ponin ja sen omistajan, erään paikallisen ratsastuskeskuksen, kanssa, ja pissit pöksyssä -jännityksellä me lähdettiin viikonloppuna katsastamaan heppaa. 

En ihan heti ollut varma, mitä tästä tulisi; jotenkin kokeneena ratsastuskouluoppilaana mulla oli oma mielikuva ja päähänpinttymä opetushevosista, joten mä en uskaltanut edes toivoa liikoja Pompperilta. Silti mä semitoiveikkaana jynssäsin sen karsinassa ratsastusta varten - oltiin sovittu että mä menisin ensin kokeilemaan hevosta ratsastustunnille, ja sen jälkeen itsenäisesti saisin mennä tällä jos jokin asia kaivertaisi.

 

Ensimmäinen yhteinen ratsastus ponin kanssa ei mennyt ihan ruusuilla tanssimiseksi. Sitä piti vääntää, kääntää ja pidätellä, jotta ehdin koota edes omat ajatukseni. Se oli kuitenkin innokas eteenpäinpyrkijä eikä junannut paikallaan esimerkiksi voltille kääntäessä.

29. huhtikuuta 2016

  • loimitetaan sään mukaan, palelee herkästi

    • sateella sadeloimi, kylmemmällä sadesäällä ulkoloimi

    • -5 alaspäin loimitettava ohuella toppaloimella

    • yli -20 asteen pakkasella paksu toppaloimi ja fleeceä

    • tuuli/muu ns 'huonompi' keli vaatii ulkoloimen

    • sisällä mahdollisimman paljon ilman loimea, kovimmilla pakkasilla kuitenkin tallitoppa

  • ruokitaan kolme kertaa päivässä väkirehulla, ja neljästi päivässä heinällä

  • väkirehu + melassi: 1 - 0 - 0.5

  • heinät: 3 - 3 - 3.5 - 3.5

  • tarhatessa riimu pois; kova koheltamaan, vältetään riskejä

  • hoidetaan mielellään sidottuna kiinni

  • esteille jokaiseen jalkaan suojat ja martingaali

  • satulan alle tulee laittaa romaani

  • ratsastuksen jälkeen jalat kylmätään n. 15 min (kovemman treenin jälkeen 20 - 30 minuuttia) kylmäyspatjoja käyttäen, jonka jälkeen yöksi lämpösuojat (voidaan korvata myös paksuilla patjoilla ja villapinteleillä)

Oikean ponin löytäminen voi sitten ollakkin hankalaa. Me ollaan suurinpiirtein nyt koko alkuvuosi sumplittu erinäköisiä ja kokoisia ekaomaponi-kandinaatteja, mutta mikään ei tunnu mätsäävän lopullisen haaveajattelun kanssa. Ja kyllä, mä tiedän ettei kaikkea pitäis loppupeleissä perustaa haaveisiin ja mielikuviin, mutta en mä millään vaan voi ottaa ponia joka kyllä kulkee kivasti youtubevideoissa, ja on ihan suloinen tapaus, jos se ei nappaa kun ajattelen ehkä suurinta haavettani ikinä; siis omaa ponia.

 

Eilen me taas käytiin katsastamassa Lohjalla yks epätoivonen yritys olla mun unelmieni ratsu. Se oli sellanen 12-vuotias connemararuuna Pinke, jolla oltiin kisattu pari vuotta aluetasolla. Nyt poni oli myynnissä koska ratsastaja vaihtoi hevosiin kasvettuaan jaloistaan ehkä vähän liikaa pituutta. Kimo Pinke tykkäs hypätä esteitä ja sieti hoitotilannetta, mutta pelkäs vähän kaikkea; se oli ollut jonkin sortin äksidentissä tässä puolen vuoden sisään, ja sen takia se kuulema vähän säpsyi kaikkea. Kaipa siitä olis päässyt yli, mutta isä sanoi jyrkän kieltosanan ja pari espanjankielistä kirosanaa nähdessään ponin pomppivan sen tuulitakin takia keskelle kenttää.

 

Että sellaisia hevosmarkkinakuulumisia. Tässä innolla jo odottelisin kesää ja tulevia kisakoitoksia, jos olisi poni jolla treenata. Pitäis varmaan itse lisätä jokin ilmoitus nettiin, kolmatta kertaa. Alan jo luopumaan niistä suurimmista kriteereistä; ei sen tarvitse olla kisaponi. Se voi hyvin olla vain ratsukoulutettu, kisaponin siitä saa menemällä kisoihin ja ratsastamalla siellä. Kunhan näyttäisi ihan hevoselta ja olisi elävien kirjoissa. Ja kunhan se nappaisi sieltä sisimmästä ... Isoäiti aina hokee huoh, kun sitä turhauttaa. Mäkin voisin ihan vain sen takia että menee kohta hermot tähän hevosten kanssa säätämiseen. Tai siis, hevosetta säätämiseen. - omistaja

20. huhtikuuta 2016

bottom of page